Wednesday, February 13, 2013

Hát a gyakrabban és rövidebben egyenlőre még nem jött össze, de ugye ami késik, nem siet.

De ezúttal legalább van indok a késedelemre, mivelhogy csütörtökön lementünk a partra, és csak vasárnap jöttünk vissza. A túra azzal indult, hogy végigültem Arlo csütörtök reggeli óráját - mint Fulbright ösztöndíjas osztrák kutató-diák :D (merthogy elvileg nem mehetnek be idegenek az órákra) - és végig 'jegyzeteltem'.
Az út az partig kb. 2,5 óra, de nem érződött annyinak.. Útközben megálltunk a borászatnál, ahol Arlo dolgozott az ősszel - egyrészt körbemutatta a helyet, másrészt vettünk féláron pár üveg bort (korábbi "bormunkás"-ként jár a kedvezmény). Amúgy szerintem itt drágábbak a borok, Arlo meg épp most szólt le, hogy szerinte nem :)
Szóval az első estét Newportban töltöttük, a Sylvia Beach Hotelben: a hotel közvetlen a parton van, a szobák tematikusak, különféle írók, korszakok szerint berendezve. A mienk az Oscar Wilde szoba volt, nem túl nagy, de hangulatos.
'Writer's Hotel'
Oscar Wilde szoba


A hely maga szuper volt, inkább régi ház jellegű, Wifi, TV, mobiltelefonok, gyerekek, állatok kitiltva, de volt a szállóhoz tartozó macska (Editkének: tiszta Lilike volt a macsek). A szoba méretét ellensúlyozta a hatalmas közös, óceánra néző olvasószoba - kényelmes fotelekkel, kanapékkal, takarókkal, a konyhában tea, kávé, forralt bor, és az emeleti könyvtárszoba, ahol a könyveken kívül volt egy rakat kirakó meg társasjáték. Ilyen körülmények között a rossz idő még kapóra is jött :)

Péntekre szerencsére száz ágra sütött a nap - a kiadós reggeli után lementünk a partra, megnéztünk egy régi, üzemen kívüli világítótornyot, és a Hatfield Marine Science Center-t, ami gyakorlatilag egy mini-oktatóközpont, élő polippal :)













Délután megvártuk az apályt, mert ilyenkor a sziklás részeken végig lehet sétálni, mindenféle tengeri jószágra vadászni (persze jó csúszós, meg figyelni kell, hogy semmi ne taposson el az ember). Szóval volt tengeri csillag, tengeri sün, halak, remeterák, fóka, meg chyton - ami leginkább egy fél sárgadinnyére hasonlít:

Chyton
A 'napraforgó' tengeri csillag
Tide pools
Tengeri csillag és egyebek

Yaquina Head világítótorony

Itt jó sok időt eltöltöttünk, este pedig  Lincoln City-ben elmentünk kaszinózni.. Tiszta röhej - egy hatalmas bevásárlóközpont jellegű ablaktalan hodály, tele villogó gépekkel, meg félkarú rablókkal.. Persze végül mindketten elvesztettük a 10 dollárt, de azóta se értem, hogy válnak emberek megszállottá.. Engem csak stresszelt, hogy fogy a pénz..
A veszteség után találkoztunk Arlo barátjával, Noah-val. A következő két estét itt töltöttük - ami a két kislány miatt (Ava 5, Stella pedig alig 1,5 éves) és a két bolond kutya (Yoshi és Frenchie) miatt elég hektikus volt - bár kb. ugyanannyira szórakoztató is. Szombaton elmentünk a családdal sétálni, meg voltunk néhány régiségboltban - valamiért elég népszerűek errefelé..
.
Vasárnap délután indultunk vissza Portlandbe, de még indulás előtt találtunk egy magyarnak tűnő éttermet: http://www.szabossteakandseafood.net/index.html.  Itthon rákeresve nem tűnt annyira autentikus magyarnak az étlap :)

Szóval ennyi volt az elmúlt pár nap - az emailekre is sort kerítek ;)
Azért tessék bátran írni, kommentelni, meg update-elni az otthoni történésekről..

2 comments: